Wat is een eenmanszaak? - Kenmerken eenmanszaak - Aansprakelijkheid eenmanszaak - Is ZZP een eenmanszaak? - Is freelancer hetzelfde als ZZP? Alles hierover lees je in dit blog.
Een eenmanszaak is één van de Nederlandse rechtsvormen die je kunt kiezen wanneer je een bedrijf start. De rechtsvorm is zeg maar de juridische vorm van je bedrijf. De eenmanszaak is de meest voorkomende rechtsvorm in Nederland. Begin 2022 zijn er meer dan 1,2 miljoen eenmanszaken geregistreerd bij de Kamer van Koophandel aldus de cijfers van het CBS. Redenen voor de populariteit zijn de lage oprichtingskosten, fiscale voordelen en lage drempel voor inschrijving. Wat betekent eenmanszaak? De betekenis eenmanszaak is dat je als enige eigenaar bent van je bedrijf. Een veelvoorkomend misverstand is dat je met een eenmanszaak geen personeel zou kunnen aannemen. Je kunt echter wel personeel in dienst hebben als je een eenmanszaak hebt. De ZZP er en freelancer worden ook gestart in de juridische vorm van een eenmanszaak. Zowel voor de eenmanszaak, ZZP er als freelancer is het heel belangrijk om door de Belastingdienst niet aangemerkt te worden als werknemer. Eenvoudig gezegd moet er één van de volgende criteria ontbreken in de relatie tussen de ZZP er of freelancer en de werkgever: gezagsverhouding, instructies of betaling. Dus wat is eenmanszaak? Eenmanszaak wat is dat? Een eenmanszaak is dus een juridische vorm van je bedrijf waarbij je als enig eigenaar je bedrijf runt en waarbij je eventueel gebruik maakt van personeel. Je loopt risico met je privé bezittingen en hebt fiscale voordelen tot een winst van ongeveer €130.000,-. Wil je alles weten over rechtsvormen, juridische documenten en administratie? Download dan hieronder direct ons gratis e-book.
Eén van de kenmerken van de eenmanszaak is dat privé bezittingen aansprakelijk kunnen zijn. Dit betekent dat wanneer je een zakelijke schuld hebt en deze niet kan betalen dat degene die geld van je krijgt ook aanspraak kan maken op je privé bezittingen om zo alsnog geld te ontvangen. Heb je nog geen privé bezittingen of heb je weinig privé bezittingen? Dan is het niet zo belangrijk dat je aansprakelijk bent met je privé bezittingen. Als er niets of weinig is valt er ook weinig te halen. Heb je een eigen woning, dure auto of waardevolle bezittingen? Dan is het natuurlijk wel belangrijk om te kijken naar de aansprakelijkheid eenmanszaak. De eenmanszaak heeft met een duur woord namelijk geen rechtspersoonlijkheid. De eenmanszaak aansprakelijkheid kun je echter wel heel goed beperken door het laten opstellen en gebruiken van goede algemene voorwaarden en een bedrijfs- en eventueel beroepsaansprakelijkheids verzekering. Dit geldt uiteraard ook voor de aansprakelijkheid ZZP. In je algemene voorwaarden kun je namelijk de aansprakelijkheid van je bedrijf beperken of zelfs uitsluiten. Totale uitsluiting van de eenmanszaak aansprakelijkheid wordt door je klanten waarschijnlijk niet snel geaccepteerd. Wij adviseren onze klanten om de aansprakelijkheid te beperken tot bijvoorbeeld de factuurwaarde en met extra zekerheid tot de verzekerde som in het geval je een bedrijfsaansprakelijkheids verzekering hebt.
- Eén eigenaar
- Privé bezittingen aansprakelijk
- Belastingheffing over de winst
- Mogelijkheid om personeel aan te nemen
De kenmerken rechtsvorm eenmanszaak zijn dus voor veel starters heel voordelig. Meestal heb je bij de start van je bedrijf nog niet direct heel veel winst en kun je gebruik maken van de fiscale voordelen voor de eenmanszaak. Ook lage oprichtingskosten en eigen beheer administratie zijn eenmanszaak kenmerken. Een eenmanszaak is de juiste juridische rechtsvorm voor de ondernemer die alleen een bedrijf start, wel een winstoogmerk heeft maar niet meer winst draait in een jaar dan €130.000,- en waarbij de dienstverlening niet super risicovol is. Wil je met meerdere personen een bedrijf oprichten dan is de eenmanszaak niet de juiste keus, omdat er maar één eigenaar is. Wil je graag een investering voor je bedrijf ophalen? Dan is de eenmanszaak ook geen goede juridische rechtsvorm. Een investeerder zal in de meeste gevallen namelijk een stukje van je bedrijf willen hebben zoals aandelen in een BV.
Ja een ZZP er is een eenmanszaak. De afkorting staat voor zelfstandige zonder personeel. In Nederland zijn veel specialisten ZZP er. De belangrijkste reden is dat je vaak meer kan verdienen dan wanneer je in dienst bent bij een werkgever. Daarnaast is het natuurlijk ook heerlijk als je zelf kunt kiezen welke klussen je wel en niet wilt aanpakken en op welke momenten je het werk wilt doen. Wat is het verschil tussen ZZP en eenmanszaak? Er is qua juridische vorm geen verschil. Alleen een ZZP er heeft nooit personeel en zoals aangegeven kan een eenmanszaak wel personeel in dienst nemen.
Ja, beide zijn eenmanszaken en beide zonder personeel. Wat is het verschil tussen freelance en ZZP? Er is dus geen verschil tussen freelance en ZZP. Beide benamingen komen neer op een eenmanszaak zonder personeel. Waarom iemand zich liever ZZP er of freelancer noemt is tot op heden nog niet bekend bij ons. Dit zou nog wel een leuk onderzoek zijn. Als je een idee hebt waarom dit wordt gedaan dan horen wij dat uiteraard graag van je. Zodra we op de hoogte zijn van de intentie van ondernemers voor de keus tussen ZZP er of freelancer zullen wij dit blog aanvullen.
Een bedrijf opzetten is eigenlijk vrij eenvoudig. Je schrijft je in bij de KVK en kunt aan de slag. Alleen… voor de inschrijving moet je al behoorlijk wat fundamentele keuzes maken. Dat maakt het iets minder makkelijk.
Met dit e-book geven we je een eenvoudige handleiding voor de juridische aspecten die naar voren komen bij de keuzes die je moet maken. Zo weet je waar jouw keuzes invloed op hebben!