Waar moet je op letten bij een VSO?

Een vaststellingsovereenkomst is een groot besluit en kan ingrijpende gevolgen hebben. Neem de tijd, onderhandel waar nodig en stel je vragen.

Je baas komt ineens met een vaststellingsovereenkomst, oftewel een “VSO” aan. Geen zorgen, het is niet meteen iets om van te schrikken, maar het is wél slim om goed te kijken wat je ondertekent. Het gaat immers om je baan én je toekomst. Hier zijn drie punten waar je zeker even extra goed naar moet kijken. Zeg maar de 'drie geboden' bij een VSO.

1. WW-rechten: Kun je straks nog aan de chocolade pepernoten?

Een van de belangrijkste dingen om te checken is of je straks in aanmerking komt voor een WW-uitkering. Je wilt immers niet zonder inkomen komen te zitten als je nog geen nieuwe baan hebt. Voor die uitkering is het cruciaal dat het initiatief voor de beëindiging van je contract bij de werkgever ligt. Dit moet ook zwart op wit staan in de overeenkomst. Als dat niet het geval is, loop je risico dat het UWV je geen WW geeft. En dat betekent: geen chocolade pepernoten, geen Netflix, geen leuke weekendjes weg… Oftewel, beter dubbelchecken!

2. Transitievergoeding en andere centjes: wordt alles netjes afgehandeld?

Goed, stel dat je besluit akkoord te gaan. Dan is het tijd om de centen te checken. Kijk of er een eerlijke transitievergoeding wordt aangeboden. Dit is een soort ontslagvergoeding die je helpt de tijd te overbruggen totdat je een nieuwe baan hebt gevonden. Verder moet de overeenkomst ook de uitbetaling van openstaande vakantiedagen, bonussen en eventueel nog openstaande reiskosten of andere vergoedingen bevatten. Werktijd = geld, nietwaar?

Het kan best zijn dat de werkgever alleen een standaard vergoeding aanbiedt. Maar heb je een beetje een bijzondere situatie (bijvoorbeeld dat je al lang in dienst bent of nog een bonus te goed hebt), dan is er misschien ruimte om hierover te praten. Wees niet bang om aan te geven wat je nog tegoed hebt – je hoeft niet beleefd met lege handen weg te lopen.

3. Finale kwijting: geen ruzie achteraf, wel duidelijkheid!

De term “finale kwijting” klinkt als iets uit een spannende rechtbankserie, maar het betekent eigenlijk gewoon dat jullie beiden beloven om geen gedoe meer te maken achteraf. Voor jou betekent dit: je claimt geen dingen meer ná de overeenkomst, en de werkgever kan dat ook niet. Dit is in de meeste gevallen handig, want je wilt waarschijnlijk gewoon verder zonder oud zeer. Controleer echter goed of je het eens bent met alles wat erin staat, want finale kwijting betekent dat dit het definitieve eind is. Achteraf gaan lopen klagen helpt dan niet meer.

En tenslotte: laat altijd iemand meekijken

Een vaststellingsovereenkomst is een groot besluit en kan ingrijpende gevolgen hebben. Daarom is het handig om, als je er niet helemaal zeker van bent, er een jurist of arbeidsrechtadviseur bij te betrekken. Misschien lijkt het overdreven, maar dat kopje koffie bij een adviseur kan voorkomen dat je straks met lege handen zit.

Conclusie: Neem de tijd, onderhandel waar nodig en stel je vragen. Liever een keer te veel checken dan straks zonder WW en vakantiedagen achterblijven.

Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Stuur ons een chatbericht of bel gerust even.

Direct naar contact

Let's go

Bestel nu jouw juridische documenten. Al meer dan 25405 klanten gingen je voor.